ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ

ΓΙΑΤΙ ΤΡΩΝΕ “ΚΑΚΑ”

photo7

Εμείς οι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουμε σε πολλά πράγματα μεταξύ μας, αλλά σίγουρα συμφωνούμε όλοι σε ένα πράγμα... οι ακαθαρσίες ("κακά") μυρίζουν άσχημα.

Πέρα από την πλάκα, υπάρχει ένας καλός λόγος που οι άνθρωποι έχουν αυτή την αποστροφή σε τέτοιες αποκρουστικές μυρωδιές, είναι η προστασία που έχει αναπτυχθεί μέσα από την εξέλιξη του είδους μας. Η αντίληψη που έχουμε για τις "κακές" μυρωδιές είναι αυτή που μας κρατάει μακριά από το να φάμε κάποια πιθανώς δηλητηριώδη ουσία. Οπότε, η λογική της εξέλιξης έχει ως εξής. Όσοι από τους πρόγονούς μας είχαν την ικανότητα να αποφύγουν τον θάνατο από δηλητηριώδη τρόφιμα επέζησαν, ενώ όσοι δεν είχαν αυτή την ικανότητα... δεν επέζησαν. Εμείς λοιπόν, είμαστε αποτέλεσμα αυτών που επέζησαν.

Όταν όμως αναφερόμαστε στους σκύλους, αυτή η αντίληψη της άσχημης μυρωδιάς δεν φαίνεται να υπάρχει με τον ίδιο τρόπο. Για να το πούμε πιο απλά, οι σκύλοι μερικές φορές τρώνε πράγματα που δεν θα έπρεπε να τρώνε: σοκολάτα, κρεμμύδια ακόμα και περιττώματα (κακά).

Εδώ μπαίνουν μερικά ερωτήματα

-Γιατί ένας σκύλος να φάει κάτι που θα του κάνει κακό;

-Τα σκυλιά δεν έχουν μία υπερβολικά ενισχυμένη όσφρηση;

-Γιατί τα σκυλιά τρώνε κόπρανα, που δεν είναι καν φαγητό;

Λίγο πολύ, όλοι έχουμε ή ξερουμε κάποιο σκυλάκι που λατρεύει να τρώει πράγματα που δεν θα έπρεπε κανονικά.

Η Dr. Alexandra Horowitz που ερευνά την συμπεριφορά των σκύλων, είναι μία ειδικός στο πώς μυρίζουν τα σκυλιά και πώς αυτή η αίσθηση της μυρωδιάς επηρεάζει το πώς βλέπουν τον κόσμο. Έγραψε ένα ολόκληρο βιβλίο σχετικά με αυτό το θέμα, "Being a Dog: Following the Dog Into a World of Smell," που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2016.

Οι απαντήσεις που βρήκε είναι οι εξής:

Δεν είναι ακόμα πολύ σαφές γιατί τα σκυλιά τρώνε κόπρανα, τα πλεονεκτήματα θα μπορούσαν να υπάρχουν όταν τα μειονεκτήματα υπερτερούν. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια στοιχεία και το μεγαλύτερο έχει να κάνει με το πως τα σκυλιά αντιλαμβάνονται τις μυρωδιές σε σχέση με εμάς τους ανθρώπους.

"Οι μυρωδιές είναι απλά πληροφορίες για αυτά", συμπληρώνει. "Με τον ίδιο τρόπο που εμείς ανοίγουμε τα μάτια μας και βλέπουμε τον κόσμο, είναι οπτικές πληροφορίες.Δεν κρίνουμε πάντα ό,τι βλέπουμε π.χ αυτό είναι καλό ή αυτό είναι κακό. Απλά αντιλαμβανβόμαστε πράγματα όπως για παράδειγμα "αυτό είναι ένα φυτό", και αυτό είναι όλο."

Για τους ανθρώπους, η πρωταρχική αίσθηση για την αντίληψη του περιβάλλοντος και της ζωής είναι η όραση, για τα σκυλιά είναι η όσφρηση, ή όπως και η Δρ. Horowitz το θέτει: "Ένα σκυλί απλά μυρίζει πράγματα —μυρίζουν ένα φυτό, μυρίζουν έναν άνθρωπο, όχι αν αυτό που μυρίζουν είναι μία καλή ή κακή μυρωδιά.

Φυσικά και τα σκυλιά έχουν μάτια, όπως και άνθρωποι έχουν μύτη, το ερώτημα είναι στο τι χρησιμοποιούν πρώτα. Τα σκυλιά "βλέπουν¨ τον κόσμο μέσα από τις μυρωδιές όπως και οι άνθρωποι ¨βλέπουν¨ τον κόσμο με τα μάτια τους. Ειναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί ένα σκυλί ενώ μυρίζει κόπρανα (ή πιθανόν κάποιο τοξικό τρόφιμο όπως τα κρεμμύδια και η σοκολάτα) δεν αντιδρά αποκρουστικά, είναι πληροφορίες για αυτό. "Δεδομένου ότι η πρωταρχική τους αίσθηση είναι η όσφρηση, όλες οι οσμές είναι για αυτά πληροφορίες και δεν τις κατηγοριοποιούν και αναγνωρίζουν όπως εμείς οι άνθρωποι", συμπληρώνει.

Με τον ίδιο τρόπο που εμείς κοιτάμε έξω από το παράθυρο και αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον, έτσι και τα σκυλιά βγάζουν την μύτη τους έξω από το παράθυρο και αντιλαμβάνονται το περιβάλλον.  Αυτό δεν εξηγεί γιατί ένα σκυλί θα προχωρούσε στο επόμενο βήμα και να φάει κάτι πιθανόν επικίνδυνο. Για να το καταλάβουμε αυτό, θα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε πώς λειτουργεί η όσφρηση τους.

Οι σκύλοι έχουν ένα όργανο όσφρησης που οι άνθρωποι δεν έχουμε. Φανταστείτε το σαν ένα πρόσθετο όργανο στην μύτη, ικανό να εντοπίζει τις φερορμόνες και άλλα χημικά μηνύματα που βοηθάει στην επικοινωνία μεταξύ ορισμένων ειδών του ζωικού βασιλείου. Και κάπως έτσι φτάνουμε στο σημείο γιατί τα σκυλιά μυρίζουν ή και καταναλώνουν κόπρανα άλλων σκύλων, για να συλλέξουν πληροφορίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *