ΖΩΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ

ΤΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΑΚΤΑ ΕΠΙΤΗΔΕΣ…

photo13

Οι πρώτες μέρες με το κουτάβι στο σπίτι είναι γεμάτες χαρά και ενθουσιασμό. Είναι από αυτές τις ευτυχισμένες στιγμές που χαράσσονται ανεξίτηλα στη μνήμη μας και είναι και ένας λόγος που αποκτάει κανείς κουταβάκι. Όμως, είναι και κρίσιμες καθώς διαμορφώνουν την περαιτέρω συμπεριφορά του στη κοινή σας ζωή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το μικρό αυτό πλασματάκι μόλις αποχωρίστηκε τη μητέρα και τα αδέλφια του. Σε αυτή τη φάση της ζωής του είναι ευάλωτο, ευεπηρέαστο, ευαίσθητο και χρειάζεται φροντίδα, αγάπη και εκπαίδευση. Χρειάζεται κανόνες και πρόγραμμα προκειμένου να νιώθει ασφάλεια.

Τα κουτάβια μαθαίνουν πάρα πολύ γρήγορα όταν τους δίνονται ξεκάθαρες οδηγίες. Μην επιτρέψετε στο κουτάβι σας να είναι ανυπάκουο μόνο και μόνο επειδή είναι “γλυκούλι” και “μικρούλι”, διότι θα το μετανιώσετε. Τα κουτάβια μπορούν πολύ γρήγορα να σας χειρίζονται με τη γοητεία τους!

Τα παιχνίδια με το κουτάβι θα πρέπει να είναι ήρεμα και απαλά. Η υπερβολική προσοχή και δραστηριότητα μπορεί να τα καταβάλλει εύκολα. Έχουν ανάγκη από μία ήσυχη γωνιά και ο προσωπικός τους χώρος θα πρέπει οι υπόλοιποι να τον σέβονται.

Πότε δεν πρέπει να χτυπάτε ένα κουτάβι ή να χρησιμοποιείτε βία όταν διορθώνετε λανθασμένες συμπεριφορές. Με ήρεμο και ξεκάθαρο τρόπο θα πρέπει να του δείξετε τι πρέπει να κάνει στο παιχνίδι, στο φαΐ και στην “τουαλέτα”. Μπορεί να καταλάβει ποια είναι η απαιτούμενη και σωστή συμπεριφορά. Εάν δει πόσο ευτυχισμένους σας κάνει όταν κάνει το σωστό, θα προσπαθεί συνεχώς να σας ευχαριστήσει. Τα κουτάβια είναι σαν τα μωρά: δεν είναι επίτηδες άτακτα. Η εκπαίδευσή τους πρέπει να γίνεται με υπομονή και αγάπη. Πιστέψτε με, η προσπάθειά σας θα αναμειφθεί!

Και κάτι τελευταίο... Προσπαθήστε να διορθώνετε τις σκανταλιές επιτόπου. Μην ξεχνάτε πως ο μόνος τρόπος να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας είναι να τον “πιάσετε στα πράσα”. Για να διορθωθεί μια αταξία πρέπει να γίνει μόλις συμβεί. Αν τον μαλώσετε αργότερα θα τον μπερδέψετε επειδή δε θυμούνται τι έκαναν λάθος.

Ως οι κηδεμόνες τους, είμαστε υπεύθυνοι για την ψυχική και σωματική υγεία τους. Η ευτυχία και η ευημερία τους είναι άμεσα συνδεδεμένες με την αγάπη, το χρόνο, την υπομονή και την πειθαρχία που τους προσφέρουμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *